Het netwerk van Belgische ombudsdiensten telt momenteel 26 leden. Ze zijn op verschillende domein actief: federale overheid, Vlaamse overheid, Waalse overheid, gemeenten, publieke en private ondernemingen, enz. Alle leden helpen u om uw probleem op te lossen.
Sommige problemen zijn complex. Als u met uw klacht bij de verkeerde ombudsman aanklopt, zal hij uw probleem doorgeven aan de ombudsman die wel bevoegd is. Op die manier komt uw klacht altijd bij de juiste ombudsman terecht.
Een ombudsman die lid is van het netwerk van Belgische ombudsdiensten, voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Hij werkt onafhankelijk van de overheid of het bedrijf waarover hij klachten ontvangt,
- Hij heeft onderzoeksbevoegdheid,
- Hij formuleert adviezen en aanbevelingen,
- Hij publiceert minstens één keer per jaar een openbaar verslag over zijn activiteiten.
De belangrijkste doelstellingen van het netwerk zijn:
- De ombudsdiensten beter bekend maken,
- De ombudsdiensten beter bereikbaar maken voor het publiek,
- De samenwerking tussen de verschillende ombudsdiensten bevorderen en zorgen voor de onderlinge uitwisseling van ervaring en kennis.
Het netwerk heet officieel Permanent Overleg van Ombudslui (POOL). Raad van bestuur: Marc Bertrand (médiateur de la Wallonie et de la Fédération Wallonie-Bruxelles) als voorzitter, Paul De Maeyer (médiateur pour le secteur postal) als penningmeester, Mary-Maud Anciaux (médiatrice de la Commune de Courcelles), Karla Blomme (ombudsvrouw Stad Antwerpen), Marlene Hardt (ombudsfrau Oostbelgien), Tony Van der Steen (ombudsman Pensioenen), Cynthia Vanderlinden (ombudsvrouw Ombudsrail).